DIY Persona Elegance Dashboard

More
6 years 11 months ago - 6 years 11 months ago #368 by kenharta
kenharta created the topic: DIY Persona Elegance Dashboard
Nak minta tolong smua member... mcm mana nak buka middle dashboard PE??? cuba nak buka ari tu mcm takleh jerr... sebelum aq mematahkan apa2 baik tanye member PPEOC yang tahu... kalau leh, siap gambo yek...
B)

Nothing is impossible. There is always a way to solve things.
Last Edit: 6 years 11 months ago by fakri.
The following user(s) said Thank You: zactera

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 11 months ago - 6 years 11 months ago #380 by Eichi Katsu
Eichi Katsu replied the topic: Re: DIY Persona Elegance Dashboard
Untuk semua geng² PPEOC, aku da buat 1 DIY manual utk cara buka dashboard PE korg..;)



Langkah 1 : Ok,yang ada tanda bulat² merah kosong tu guna skru driver mata rata yang dilapik dengan kain buruk untuk di umpil..dia just a clip,so bunyi agak kasar sikit masa nak umpil.

Langkah 2 : Yang ada tanda bulat² merah penuh tu tmpat skru. Pakai skru driver mata philips.
Selepas umpil dekat tmpat suis bulat² tu, nanti akan nampak 2 skru, jadi buka skru tu.
Tarik tempat suis tu keluar & cabut harness wayar yang ada kt belakang suis tu.



Langkah 3 : Yang ada tanda bulat² merah kosong buka pakai skru driver mata philips.
Lepas tu, cungkil sekeliling cover tu & lokasi clip pada tanda anak panah merah, ada empat..yang ni bunyi clip lagi kuat.haha..clip yang bawah dia sangkut sekali dengan tempat skru yang pada depan tempat skru yang dekat panel gear.




Langkah 4: Yang tanda bulat² merah kosong hanya umpil dengan skru driver.
Tarik keluar ikut arah anak panah, bunyi memang kasar.


Pemegang handbrake hanya lekat & layur pakai lighter/hot blow pkai blower panas..da siap trim la ikut shape..hehehe.


Bahagian yang telah siap di balut. :cheer:


Yang ni pic detail sikit bahagian dalam tempat radio. Skru bahagian radio ada 2 di atas & 2 di bawah. Kena buka baru boleh cabut radio & tampal sticker. Semua skru bersaiz sama. Harness boleh dicabut semua.
Nak assemble balik,skru kn radio dahulu, kemudian tempat suis harzard lamp. Lepas tu, pasang tempat adjust aircaond & skru..Yang terakhir boleh la pasang yang bahagian yang menggunakan clip seperti dashboard bahagian paling atas, panel lampu hazard yang ada lubang tu, panel aircond pada tiap kiri & kanan dashboard & tempat suis yang berbentuk bulat.

Sticker yang di perlukan anggaran saiz 2 kaki x 1 kaki. Terpulang pada geng nk pilih cap apa, 3M ka, China ka, Taiwan ka..Kalau nk deal sticker, boleh bagi tau aku.

Lepas tu kt tempat yang curve, aku layur pakai lighter je.hehe..sapa² ada blower panas Bosch yang macam kt kedai tinted lg senang nk bentukkan sticker tu.

Lagi 1, corak 3D sticker tu ikut sesuai masing² la nk menghala ke mana..macam aku buat pattern zig zag.

SELAMAT MENCUBA..

SILA BERHATI² SEMASA MENGGUNAKAN ALAT² YANG TAJAM ATAU PANAS.
SEMASA MEMASANG SEMULA PASTIKAN SEMUA DALAM KEADAAN KETAT, KALAU TIDAK SEMASA MEMANDU MESTI BERBUNYI "RATTLING"
Last Edit: 6 years 11 months ago by fakri.
The following user(s) said Thank You: race, irrahady, abgninja, driqmal, Ijoy, mr.is, gooey, jackall, Are_Mim, adzmiration and this user have 1 others thankyou

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 11 months ago #383 by abgninja
abgninja replied the topic: Re: DIY Persona Elegance Dashboard
x sanggup aku nk buatnya. ko kt ne? temmpah bule? hehehehe

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 11 months ago #387 by race
race replied the topic: Re: DIY Persona Elegance Dashboard
terbaik la en. Eichi Katsu ....

harap ada lg manual yg seterusnya ... keep it up!!B)
The following user(s) said Thank You: papadoom

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 11 months ago #389 by Eichi Katsu
Eichi Katsu replied the topic: Re: DIY Persona Elegance Dashboard

abgninja wrote: x sanggup aku nk buatnya. ko kt ne? temmpah bule? hehehehe


Aku DIY sendiri abgninja..hehehe..lokasi aku pasir gudang..klu nk deal psg boleh je,aku amik upah RM20,x cmpur lg ngn sticker..ko pilih nk pkai sticker ape..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 11 months ago #390 by Eichi Katsu
Eichi Katsu replied the topic: Re: DIY Persona Elegance Dashboard

race wrote: terbaik la en. Eichi Katsu ....

harap ada lg manual yg seterusnya ... keep it up!!B)

InsyaAllah,akan ada lg DIY utk geng² PPEOC lepas ni..ada lagi project utk psg sendiri :)

BTW,thanks to race,irrahady & abgninja

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 11 months ago #392 by aliff
aliff replied the topic: Re: DIY Persona Elegance Dashboard
fuyoo..mmg smat lah en. Eichi Katsu..
klu dekat mmg aku dh suh tlg psg dah...sbb aku pye plastic atas radio tpat punat lampu hazard tu dh calar..kena kunci msa mula2 amek dlu..hoho..klu dpt lekat sticker mmg xnmpak la cacatnye tu...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 11 months ago #394 by Eichi Katsu
Eichi Katsu replied the topic: Re: DIY Persona Elegance Dashboard

aliff wrote: fuyoo..mmg smat lah en. Eichi Katsu..
klu dekat mmg aku dh suh tlg psg dah...sbb aku pye plastic atas radio tpat punat lampu hazard tu dh calar..kena kunci msa mula2 amek dlu..hoho..klu dpt lekat sticker mmg xnmpak la cacatnye tu...


Betul tuh,kalau ade cacat cela ley cober sket..jauh la bro,kelantan..
aku kalau area KL-JB ley usahakn la..ko cube follow DIY aku..
kalau nk buat kt area suis yuh sng je..ko cabut 1 panel suis tuh je,yg lain x yah..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 11 months ago #395 by aliff
aliff replied the topic: Re: DIY Persona Elegance Dashboard
hehe..tu kg kelantan..keje cameron highlands..hihi!
oohhh klu KL mmg sllu jgk la trun jpe mber..
tol gak tu lekat sticker kt area calar je la..sticker mana nk beli?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 11 months ago #396 by Eichi Katsu
Eichi Katsu replied the topic: Re: DIY Persona Elegance Dashboard

aliff wrote: hehe..tu kg kelantan..keje cameron highlands..hihi!
oohhh klu KL mmg sllu jgk la trun jpe mber..
tol gak tu lekat sticker kt area calar je la..sticker mana nk beli?

Ouh,yeke..Ckgu ke kt cameron??hehe
Sticker ley cari kt kedai aksesori kete..tp klu nk aku rekmenkn boleh jgk..ade yg boleh pos laju utk ko bro. just tambah rm7 utk posting.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 11 months ago #527 by kenharta
kenharta replied the topic: Re: DIY Persona Elegance Dashboard
Pergghhh... banyak nyer klip... kenari aku dulu pun tak mcm nie banyak... Tima Kasih banyak2 Eichi... ko memang best... nasib baik aku tanye lam post kalau tak habis patah mematah lerr cerita nye... kalau aku kat seberang sane tu memang akan aku bawa PE aku jumpa Eichi...

Nothing is impossible. There is always a way to solve things.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 11 months ago - 6 years 11 months ago #532 by Eichi Katsu
Eichi Katsu replied the topic: Re: DIY Persona Elegance Dashboard

kenharta wrote: Pergghhh... banyak nyer klip... kenari aku dulu pun tak mcm nie banyak... Tima Kasih banyak2 Eichi... ko memang best... nasib baik aku tanye lam post kalau tak habis patah mematah lerr cerita nye... kalau aku kat seberang sane tu memang akan aku bawa PE aku jumpa Eichi...

Tak da masalah bro..
Amalkan skill yg ade nih,kalau x hilang skill..actually x byk clip,just tmpat yg dah di sebut tuh je bro..juat nk kene umpil bnyak tempat sbb ketat.
Selamat mengumpil utk bro kenharta ;)
Last Edit: 6 years 11 months ago by Eichi Katsu.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.703 seconds