Radiator and radiator water tank leak

More
9 years 6 months ago #4724 by nurzahdi
Salam

Brader2 sekalian

My Persona Elegance, hri tu tgh lepak2, then i saw air hijau meleleh bwh kete
ape hal la

then check radiator water level, tgk air mmg kurang, n refill la radiator tu (yg ade cap DO NOT OPEN WHEN HOT tu)

masuk jgk air kat radiator coolant tank (yg warna putih sbelah radiator tu), air start leaking
menitik sikit2 bile tgk dari bwh

rasenye bukan coolant tank yg bocor
tp radiator itself

so nak tanye brader2 nih
mileage 24k
beli june 2010

soalan aku;

1- utk mslh nih, covered x dlm warranty? coz kalo nak kua duit sndiri, terbaekkk jugak tu kos.. minta tlg brader2 skalian..

2- if kate la proton ckp warranty xcover, brape sen pulak duit nak klua ye?

tlg ye :(

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 6 months ago #4729 by arfaie
kalau ikut pemahaman aku la..kalau radiator bocor tanpa sbb kerosakan fizikal mcm eksiden, sepatutnya cover in warranty..dan tgk pada umur keta ngan mileage mmg stil dlm waranty..

contact i-care utk penjelasan lanjut

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 6 months ago #4743 by nurzahdi
Thanks bro

Baru je blk from PROTON Servis Bt Caves

borak2 dgn chief mechanic kat situ
katenye, dah 4/5 bijik Persona Elegance dtg dgn masalah yg same jugak
radiator
aku xde la pndai sgt term2 kete nih
tp katenye mende tu cam salah psg ke ape ke tah

utk claim warranty, kene ikut service schedule PROTON
if skip even once, terus warranty void

luckily mine xpernah miss servis kat PROTON, so dpt la claim warranty

d problem is, lama jugak nak tgu barang nye
plg awal 5 hari
plg lame 2 mgu

ntah ape2 ntah
kete xsmp 9 bulan pkai, dh radiator problem.. aduh.. bengang je.. :angry:
kan dah kene naik komuter g keje.. xleh bla sungguh

P/S - pelik, apesal la die x recall je if dah mmg itu mslh elegance.. pelik bin ajaib.. ego xkene tempat proton nih

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 6 months ago #4747 by arfaie
aku rasa mgkn sbb tak critical / bukan kena pada semua batch sbb tu dia tak recall..persona aku dah nk masuk setahun, ok je radiator tu. kira nasib ko tak berapa baek la kt situ, bukan smua kereta bebas masalah bro..aku masa mula2 ambik pun kena mcm2..tp sabar skit la. warranty standard aku pun dah nk abis, pasni kalau msalah, sure la susah skit

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 6 months ago #4758 by nurzahdi
maybe la
anywy just to update, my car dah ok
hntar di SM BOLTON AUTO PARTS, Service agent PROTON in bandar baru selayang
radiator die tukar d whole set for free (under warranty)
yg kene byar cuma coolant liquid je
hopefully mslh yg sama xblaku lg
syg gile ngan Persona Elegance nih
semmartt.. n stim kete nih

1 lg, ade cam 1 spot karat kat hood dpn.. ade la besar kuku jari kelingking (jari tgn yg plg kecik.. haha)
if nak claim warranty, ape je die bleh buat? die sembur balik ke bro?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 6 months ago #4759 by arfaie

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #17881 by Zuhan
PE aku telah mengalami kepanasan enjin melampau sehingga 130 Celcius. Bila diperiksa ada air radiator mengalir keluar dari bawah radiator.

Lalu aku bawa PE ku ke kedai baiki kereta. Disebabkan aku mendapat mekanik yg berpengalaman luas dengan pelbagai jenis kereta selambanya dia kata radiator ok (tanpa dia diperiksa).


Rupanya apa yg dikata oleh mekanik adalah benar dimana thermostat yg dah tak berfungsi dengan baik. Berikut gambar thermostat





Terletak di saliran (dlm bulatan)






Apabila thermostat ditukar yg baru, syukurnya aku hingga sekarang suhu enjin PE aku dh stabil...
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #17913 by arfaie
berapa cost thermostat?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #17990 by Zuhan
Kos thermostat proton persona di bengkel biasa RM108 (lokasi cheras) termasuk upah. Tapi biasa la, lain bengkel lain harganya.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #17991 by personaEL

Zuhan wrote: PE aku telah mengalami kepanasan enjin melampau sehingga 130 Celcius. Bila diperiksa ada air radiator mengalir keluar dari bawah radiator.

Lalu aku bawa PE ku ke kedai baiki kereta. Disebabkan aku mendapat mekanik yg berpengalaman luas dengan pelbagai jenis kereta selambanya dia kata radiator ok (tanpa dia diperiksa).


Rupanya apa yg dikata oleh mekanik adalah benar dimana thermostat yg dah tak berfungsi dengan baik. Berikut gambar thermostat





Terletak di saliran (dlm bulatan)




Apabila thermostat ditukar yg baru, syukurnya aku hingga sekarang suhu enjin PE aku dh stabil...


info yg berguna! :)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #18013 by kamal kaiza
aku dah kne bende ni, time raya plak tu.. kering abis coolant aku, smpi mati enjin kat tgh2 jln.. mmg manufacturing defect utk certain batch 2010.. radiator tank tu bergesel dgn radiator fan cover, lama2 bcr aa.. biasenye kne time mileage 15k~20k, ko punye kne 24k tu kire thn lma gak aa.. septtnye bile kite pegi servis utk 1st time, SC akan tmbh spacer pd mounting point radiator fan cover tu supaya ade gap dgn radiator tank tp aku punye kes pun dah byk kali gi servis b4 kne xde pun diorg inform pape.. mmg under warranty & diorg akan tukar tanpa byk soal.. sesape lg pkai PE manufactured 2010 baik korg cek dgn SC..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 7 months ago #18033 by are-mad
tunjuk gambo nye bleh,,,

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.304 seconds