Masalah Persona Elegance

More
11 years 2 hours ago - 11 years 2 hours ago #10351 by loki_J
Replied by loki_J on topic Re: Masalah Persona Elegance

Sir WauWee wrote:

nAkAtA_88 wrote: Cbe ko try check lower arm......


terjumpa post ni kt lowyat forum..

Problem 1: Knocking sound when cornering on uneven surface coming from Front RHS
Causes: This is due to the power steering fluid delivery piping knocking against the metal pipe and the body underneath it as the uneven road causes it to twitch up and down.
OLD Pipe (left) vs New Pipe (right)
[attachmentid=1911676][attachmentid=1911677]

Solution: Proceed to Proton SC to claim warranty for Power Steering fluid assembly. Claims are FOC, including the power steering fluid.
Parts list they will change for this new power steering assembly.
1)Tube B - PW828913N
2)Tube A - PW828914N
3)Hose Return - PW828915N
4)Rubber Hose - PW820961
5)Clip Pressure - PW820962
6)Orifice Valve - PW895228


so ptg ni akan segera cargas ke cose utk claim warranty..haha..



betul2...sedapkn kete sebelum raye..ehehe...seyes ko akan rase beza da bile pakai ni...asik nak try langgar lubang jek..sbb da x bunyi lg...:P
Last edit: 11 years 2 hours ago by loki_J.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 2 hours ago - 11 years 2 hours ago #10352 by loki_J
Replied by loki_J on topic Re: Masalah Persona Elegance
baru call SC nk tukar activator dkt pintu co-pilot...asik kejap ok kejap x jek..

leh btau ape2 lagi minor prob..hehe
Last edit: 11 years 2 hours ago by loki_J.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 11 months ago #10394 by despajero

are-mad wrote: yeke. tp knape tekan minyak mcm lambt respone ekh, kadang2 bleh mengejut ar, semua PE memang cmtu ke, x syok ar. xleh nak agak time mule nak tekan minyak


Bro just nak tahu....sblm ko guna PE Auto ko ni.....dah pernah guna keta auto yg lain ker? Ker ini first time ko pakai Auto?

PPEOC ID : PE 835 [ White-Blood ]
Location : Kajang, Bangi, Putrajaya, Melaka, Kelantan.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 11 months ago #10395 by despajero

are-mad wrote: yeke. tp knape tekan minyak mcm lambt respone ekh, kadang2 bleh mengejut ar, semua PE memang cmtu ke, x syok ar. xleh nak agak time mule nak tekan minyak


Bro just nak tahu....sblm ko guna PE Auto ko ni.....dah pernah guna keta auto yg lain ker? Ker ini first time ko pakai Auto?

PPEOC ID : PE 835 [ White-Blood ]
Location : Kajang, Bangi, Putrajaya, Melaka, Kelantan.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 11 months ago #10398 by meister
ke3 3 masalah sebijik mcm kete aku bro loki_J. tingkap tu g sc xjd ape pun,lame2 bunyi blk.PE aku tingkap blah driver xleh ttp habis, kene trunkan sket (tp xmasuk anginla) baru xbnyi getar.

yg ke2 tu bende alah tu la kene usik2 baru senyap. kalu ade bnyi kacau2 je sket hilang r bnyi die.

yg ke3 tu nt bl ko g sc update la ye solution die. sejak pkai memg ade bnyi brake, x komplen smpai skg sbb ade sesetgah PE user ckp awal2 je die bnyi (sbb baru) ntah ler..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 11 months ago #10576 by naset
Replied by naset on topic Re: Masalah Persona Elegance

SLeePiNG-PiSToN wrote:

naset wrote: salam..masalah aku bila start pagi2 enjin jerking.bergegar2 enjin aku.aku dh berkali2 bgtau SC,diorang ckp dh adjust,tp still camtu lg.pastu bila drive,sgt2 susah sbb asyik jerking je.klu x pandai main clutch,confirm mati tgh jalan.gear 2 semput2 bila slow ckit.aku try PE abg aku,sgt2 best x mcm PE aku..agak2 knp ek?Timing dia rendah sgt ke?aku tgk RPM bila start pagi 950-1k.


Try pergi SC lain...x pun antar COSE kat shah alam..jgn biar lama2 nnt melarat..

Tq bro.insyaAllah nnt aku blik kl,aku p..huhu

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 11 months ago #10577 by naset
Replied by naset on topic Re: Masalah Persona Elegance

loki_J wrote: setuju...suh jek dorg pegang kete sehari test...ckp ko ade 2 PE kt umah...dpt rase beza dia...

tu la.aitu dh ckp.tp x settle2..adoi...cmna ni..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 11 months ago #10579 by naset
Replied by naset on topic Re: Masalah Persona Elegance

arfaie wrote: ini telahan aku jer.. mintak check ignition coil, spark plug ngn o2 sensor

ada terbaca dlm internet.throttle body tu apa ek?depa suh cuci throttle body..hmmm..klu bleh bg gmbar lg.elok..hehehe

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 11 months ago #10587 by arfaie
Replied by arfaie on topic Re: Masalah Persona Elegance
throttel body? pendapat aku xperlu kut, sbb keta ko bru lg kan..aku dh lbih 60k, xcuci lg pun

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 11 months ago #10594 by arip724
Salam..i'm new in here..just bought the PE H-Line bulan 2 aritu..

Aku ade masalah aircond..FYI, ayah aku beli kete same gak tapi beli awal dari aku..aircond kete bapak aku tu bukak fan half n suhu die cume 25 je da sejuk gaban..waktu panas2 terik skang ni memang excellent la

Bile kete aku lak, bukak 25 n half fan tak rase mende..bengkek je rase..sejuk2 jgk tapi tak same ngan kete bapak aku tu..pegi SC, die kate jenama SANDEN ni memang tak bape sejuk..cuace skang da terik semacam, aircond plak tak sejuk...haiiiii~~~~

Aku tak bape puas atila..diorang kate NASIB dapat kete aircond camtu..takleh na wat pape..tula jwpn diorang..

Agak2 cane ek..bengkek jgkla..ape hak kite sebagai pengguna n pembeli? aku rase na gi kilang die je repot pasal mende ni..penatla beli tapi tak sejuk..baru na merasa kete besa da kene cani..adeiii~~

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 11 months ago #10595 by Alfa_Dunter
Arip724, samo la den... tak sejuk.. mcm tak best je..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 11 months ago #10803 by epit
Replied by epit on topic Re: Masalah Persona Elegance
Kan bagus kalau ekon kita brand DENSO, mudah di servis bak kata pomen-pomen Malaya

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.173 seconds