CARA PEMANDUAN KETIKA KECEMASAN

More
10 years 6 months ago #16917 by SyaFiqu3
BREK GAGAL BERFUNGSI
1-Seseorang pemandu akan menekan injak brek, tetapi injak brek terus menyentuh lantai.
2.Pamkan injak brek dengan segera, bagi memulihkan tekanan brek.
3.Sekirannya gagal, tarikkan brek tangan beransur-ansur, tukar gear rendah dengan menggunakan kuasa pemampatan enjin untuk memperlahankan kenderaan.
4.Sekiranya, brek terus gagal berfungsi ketika berada di atas bukit, bukit curam atau kenderaan itu membahayakan pengguna Jalan raya yang lain, segera carikan objek untuk digesel seperti semak ditepi Jalan , rel adang dan bahu Jalan, agar kenderaan dapat dikawal dan memperlahankannya.
5.Gunakan hon dan lampu untuk memberi amaran kepada lain-lain pemandu dan penjalan kaki.

KENDERAAN TERBABAS
1.Sekiranya bahagian belakang kenderaan terbabas, lepaskan pedal pemecut dengan segera.
2.Pusingkan stereng mengikut arah belakang yang terbabas itu.
3.Jangan gunakan brek dalam keadaan ini.

PEMECUT TERLEKAT
1.Jika jalan raya selamat, cuba tarikkan injak pemecut yang terlekat dengan hujung kasut anda.
2.Sekiranya tidak boleh, matikan suis enjin dan gunakan brek untuk cuba memberhentikan kenderaan.
3.Pegang stereng dengan kuat, supaya tidak terkunci semasa suis enjin dimatikan.
4.Berhenti segera ditempat yang selamat dan baiki injak pemecut yang rosak.
5.Jikalau gagal hubungi mekanik.

BONET TERBUKA
1.Brek secara beransur-ansur.
2.Naik ke atas bahu Jalan.
3.Lihat melalui tingkap untuk panduan dan berhenti memandu.
4.Sentiasa pastikan bahawa bonet itu ditutup rapat selepas kenderaan digerakkan.

TAYAR PECAH
Pegang stereng dengan erat.
1.Jika tayar belakang yang pecah, kenderaan akan tidak stabil iaitu membelok ke kiri dan ke kanan.
2.Brek perlahan-lahan dan berhati-hati.
3.JANGAN Brek dengan tiba-tiba kerana akan menyebabkan kenderaan berpusing dan sukar dikawal.
4.Naik ke atas bahu Jalan perlahan-lahan di kawasan rata dan selamat untuk menukar tayar.
5.Jangan tukar tayar di kawasan bahaya.
6.Nyalakan lampu kecemasan atau meletakkan alat-alat kecemasan yang lain agar pemandu kenderaan lain akan mengetahui ada kecemasan di hadapan.

~SELAMAT MEMANDU DENGAN BERHEMAH DAN SELAMAT ~
;) PE|47
"WE NOT JUST A DRIVER,WE ARE BROTHERS"

PE0147 - AMPANG

Please Log in to join the conversation.

More
10 years 6 months ago #17045 by fateh
Yayaya... terbaik...

PE0145
...Nubis Tak Seberapa dr Selatan (Johor)...
The following user(s) said Thank You: SyaFiqu3

Please Log in to join the conversation.

More
10 years 6 months ago #17417 by en_asruL
dan sekiranya kenderaan dihadapan membrek secara mengejut, tekan brek anda bersama dgn handbrek (hand brek kna tarik lepas)


bro SyaFiqu3, kalu keta auto camna nak buat kalu brek xfuntion?

PE1234~nombor bertuahnyaaa...

Please Log in to join the conversation.

More
10 years 6 months ago #17418 by WR10
terbaekkk!! tapi kalau auto susah skit ek? ke bleh turun gear rendah jugak..??
tapi part yg 'cuba geserkan kereta anda kepenghadang jalan' tue mmg berkesan je aku rasa..

PE1486-Johor-Terengganu

Please Log in to join the conversation.

More
10 years 5 months ago #18162 by pejey
Biasanya apa yg di"tutor"kan x sama bila kita rasa.. apa kata g blaja advance driving tu, semua leh blaja, sume dpt rs, br ada pengalaman.. kalau dah jadi, pastu panik, xleh gak.. bila dah pegi advance driving tu, konpiden pon ade..

Please Log in to join the conversation.

More
10 years 4 months ago #18363 by fateh
sekadar ilmu tambahan.. sgt berguna...

PE0145
...Nubis Tak Seberapa dr Selatan (Johor)...

Please Log in to join the conversation.

More
10 years 4 months ago #18993 by zactera
off topic..

de cadangan nk bt kursus marshall? :whistle:

CyberSendikit™ Team®

Please Log in to join the conversation.

More
10 years 4 months ago #19002 by irrahady

zactera wrote: off topic..

de cadangan nk bt kursus marshall? :whistle:

kalau ade yg berminat boleh je join mane2 kursus yg dianjurkan kelab lain..stkt ni northern adalah cuba buat tp xtau camne kisahnye

PE0248 - PUTRAJAYA
FaceBook: www.facebook.com/irrahady
eMail : [email protected]

Please Log in to join the conversation.

More
10 years 1 month ago #20582 by fateh
yayaya... byk Organisasi yg anjurkan kursus Marshall yg teraktif menganjurkan kursus ini adalah Malaysia Marshall Community (MMC), Jejak Insan (JI), JPJ dan pelbagai organisasi yg aktif... setiap peserta yg bergelar marshall akan ade no siri dengan PDRM, tp kena igt bila bergelar Marshall rasmi peraturan jalan raya kita kena patuhi samaada semasa membawa konvoi atau pun tidak, jangan blocking simpang atau jalan klu xde anggota trafik PDRM yg bertugas...

PE0145
...Nubis Tak Seberapa dr Selatan (Johor)...

Please Log in to join the conversation.

More
9 years 10 months ago #21987 by wanbabun
thank's..
gud info..

pe id :- PE1982
location :- ampang dan sekitarnya.....
any location :- tampin(N9), kuala kangsar(PERAK), kodiang(KEDAH).

Please Log in to join the conversation.

Time to create page: 0.088 seconds