Bila brake ~ bunyi kuat

More
10 years 8 months ago #14894 by selipar_cunz
Haluuuu....

saya ni baru jek berhijrah dari wira ke persona.. dari 1.3 ke 1.6..
jadi banyak benda yg saya rase mcm tak puas ati dengan persona saya..

betul ke tak saya parking kat topik ni saya xsure sgt.. (kalo salah park sila alihkan yek)

masa mula dpt kereta bulan lepas sy mmg perasan bila tekan brake mesti ada bunyik kat depan.. tny kat SC dia kata memang itu mslh persona.. saya tny xkan xde solution..
dia kata mmg xde & xblh buat apa..

tp.. xkan xde.. sbb bunyik tu kuat sgt.. mcm besi karat jek... huhuhu...

mcm bwk lori plak buyik.. 'gekkk gekkk ' kuat2 ... padahal kereta baru tuh..

so , soklan saya betul ke xde solution lgsg .. ??apa saya perlu buat.. sbb xbest la bwk kereta bunyik2 nih.. :sick:

Please Log in to join the conversation.

More
10 years 8 months ago #14913 by arfaie
Replied by arfaie on topic Re: Bila brake ~ bunyi kuat
itu tak normal..mintak diorang check brake pad ngn disc..mgkn bucu brek pad tu kena skim skit. SC mana ko p check keta yang ckp normal tu?

Please Log in to join the conversation.

More
10 years 8 months ago - 10 years 8 months ago #14921 by limiey
Replied by limiey on topic Re: Bila brake ~ bunyi kuat
sangat setuju dengan pendapat arfaie tu...
brake pad munkin begesel..
Last edit: 10 years 8 months ago by limiey.

Please Log in to join the conversation.

More
10 years 8 months ago #14967 by mn.afie
Replied by mn.afie on topic Re: Bila brake ~ bunyi kuat
bro, aku da kene mase kete aku 800km..da la ngam2 lpas aku masuk rim sukan 17"..nasib bukan salah tayar..nih problem rear drum brake yg x rata..biasenye kalau gi SC diorang akan bukak rim n gosok semula drum brake sampai smooth semula..nnt jgn lupe mntk diorang letak pelincir sikit bia jd ok :)

Please Log in to join the conversation.

More
10 years 8 months ago #14978 by PE0332
Replied by PE0332 on topic Re: Bila brake ~ bunyi kuat
tp aku plak mse tgh drive xder tp lau aku bw prlahan ade bunyi cm bunyi ketat sangat ..bila aku trun bukit lepas prlahan2.. :S

Please Log in to join the conversation.

More
10 years 8 months ago #14992 by alem
Replied by alem on topic Re: Bila brake ~ bunyi kuat
hee sian..
kes ni la dulu aku bertumbuk mulut ngan budak sc...ini main branch maa..
bleh dia kata biasa..dulu wira aku xda bunyi siket pn time brake..dia igt kita bdk baru pakai kete ker..
3x servis 3 kali complain sama jer..max 3 kali jer servis..hee
mmg x blh wat pe coz brake pad cap ayam..mou proton ngn spare part ..tu yg byk mslh timbul..kualiti hmmm..itu yg ku dpt berita sumber kabel yg besar...heee
ape ko blh buat..complain jer lg dia akan flush air..gosok2 tp bunyi tetap ada..nt tuka brake pad yg baik..next time..
ni citer disc pad depan...front....

Please Log in to join the conversation.

More
10 years 8 months ago #14996 by apple_mintz
jap2..keta kite pn da tuko depan blkng but still ade bunyi..nape ye..tp gase bunyi tang belakang....time nk kua dari parking la.kemain kuat lagi.....pastu dah lame2 xde dah..tp tibe time gile..ade lg..cane eh????

::::memyself::::
::::LoVe HoKoRi:::
::::PE991::::

Please Log in to join the conversation.

More
10 years 8 months ago #15019 by arfaie
Replied by arfaie on topic Re: Bila brake ~ bunyi kuat
drum blakang tu lekat tu..kalau anta sc biasanya diorang akan ketuk bagi renggang balik..

Please Log in to join the conversation.

More
10 years 8 months ago #15020 by mn.afie
Replied by mn.afie on topic Re: Bila brake ~ bunyi kuat

arfaie wrote: drum blakang tu lekat tu..kalau anta sc biasanya diorang akan ketuk bagi renggang balik..


bro, explain melayu sikit..sy x paham :(

Please Log in to join the conversation.

More
10 years 8 months ago #15040 by selipar_cunz
SC segamat... hahahaha... maaf la sbb disclose kat sini..
tp mmg boleh menyuntik kemarahan aku jugak la apabila mereka2 hanya buat andaian yg pelbagai didepan aku waktu tu.

yg lebih menaikkan darah adalah, bila bg option untuk bukak carpet tgk ade retak ke... dia boleh ckp..kalau nak bukak carpet kene bayar ..padahal..itu bukan salah aku.. tu slh PROTON! SBB bg barang untung nasib kat aku.. hohoho :side:

Please Log in to join the conversation.

More
10 years 8 months ago #15050 by arfaie
Replied by arfaie on topic Re: Bila brake ~ bunyi kuat
tak cukup melayu lg ke afie? :laugh:

Please Log in to join the conversation.

More
10 years 8 months ago #15070 by Fuad Ended
aku penah kene gak masalah ni.. kalau brake depan tuh sbnarnya disebabkan disc korang longgar bila brake sbb tuh ada bunyi geselan yg kuat + pad brake borch kurang cengkaman.. ini disebabkan disc persona xda lock mcm wira,iswara.. disc persona mcm waja.. buka caliper dah leh kuarkan disc.. yg ketatkan disc adalah lock nut tayar... solution try buka tayar depan korang then pasang balik dan pastikan ikat nut dengan kemas.. selalu kalau g sc diorang ikat nut guna air gun shj... sbb tuh kadang2 xkuat sangat... OK.. untuk brake drum kena buka cuci habuk dalam drum.. goson tepi lining brake spray skit wd4t pd spring.. selamat mencuba..

Please Log in to join the conversation.

Time to create page: 0.144 seconds