Brek tak cengkam kuat

More
10 years 2 months ago #20326 by nkq1987
Replied by nkq1987 on topic Re: Brek tak cengkam kuat
Pakai la double layer servo nissan, convert rear drum kpd disc brake, guna gsr punya. Baru cun, tgh guna setup ni, tp bunyi "tang" masih ada bila brake dlm keadaan basah. Plan tukar rear wheel bearing kalo bunyi tu makin buat aq hilang sabar!

Please Log in to join the conversation.

More
10 years 2 months ago #20327 by razdi
Replied by razdi on topic Re: Brek tak cengkam kuat
td ptg aku pegi servis kt proton. diaorg kata disc saja ada jual kt proton rm300 sepasang tp caliper yg mahalnya dkt 7k.aku pon xpaham sgt adakah caliper dgn disc asing2 jka beli kt luar

Please Log in to join the conversation.

More
10 years 2 months ago #20328 by hafriz
Replied by hafriz on topic Re: Brek tak cengkam kuat
kalau tukar disk rotor pg yang patern mcm satria neo lotus ada effect tak? atau yang berlubang2 mcm brembo??
ada plan nak tukar ke AP racing 5000.. harga 7800, nak pasang yang murah ade tak brand new below RM2500? senang cari brake pad n etc.

pening aku fikir pasal brake persona aku.
last2 jadi mcm flinstone jeeee brake pakai kaki..

Please Log in to join the conversation.

More
10 years 2 months ago #20330 by MR-MFz
Replied by MR-MFz on topic Re: Brek tak cengkam kuat

silverian wrote:

MR-MFz wrote:

ryck wrote: hello sahabat2 semua..
saya pakai persona biasa je (B-Line) tp dah convert PE..bleh join club dah tu kan..hehe..
pertanyaan saya mengenai brek kreta ni memang x cengkam kuat ke atau brake pad dia yg x elok?
dah tanya member2 yg pkai persona,dorg ckap kete ni memang brek x cengkam kuat..bahaya tu..

so, ada cara tak nk bagi cengkaman tu kuat selain tukar brake pad..? sy dah pkai bendix metal king sama gak..


brek pad yg digunakan skrg ni masih brek pad original Proton lg ke atau brek pad jenis lain?


membe tu dah jwb pakai bendix metal king bro...


eh tak pasan...ok2..

brek pad ori eon tak cukup cengkam ke lg ryck? kang cengkam sangat pun bahaya... mcm member aku... upgrade brek disk blkg... mmg cengkam... bila jalan basah,brek empat-empat cengkam kuat...roda grip.. tp kereta still bergerak mengelongsor...

abs pun function dia takkan brek terus grip...dia akan brek dan lepas...brek dan lepas...mengelakkan kereta dr loose control,berpusing tp kurangkan impak momentum perlanggaran...

lebih baik jgn bawak laju2 sgt...merbahaya...ingat org yg tersayang.... :laugh:

www.facebook.com/mfzsubzero

Dunia terpelihara akhirat dapat pahala

Please Log in to join the conversation.

More
10 years 2 months ago #20343 by ryck
Replied by ryck on topic Re: Brek tak cengkam kuat

MR-MFz wrote:

silverian wrote:

MR-MFz wrote:

ryck wrote: hello sahabat2 semua..
saya pakai persona biasa je (B-Line) tp dah convert PE..bleh join club dah tu kan..hehe..
pertanyaan saya mengenai brek kreta ni memang x cengkam kuat ke atau brake pad dia yg x elok?
dah tanya member2 yg pkai persona,dorg ckap kete ni memang brek x cengkam kuat..bahaya tu..

so, ada cara tak nk bagi cengkaman tu kuat selain tukar brake pad..? sy dah pkai bendix metal king sama gak..


brek pad yg digunakan skrg ni masih brek pad original Proton lg ke atau brek pad jenis lain?


membe tu dah jwb pakai bendix metal king bro...


eh tak pasan...ok2..

brek pad ori eon tak cukup cengkam ke lg ryck? kang cengkam sangat pun bahaya... mcm member aku... upgrade brek disk blkg... mmg cengkam... bila jalan basah,brek empat-empat cengkam kuat...roda grip.. tp kereta still bergerak mengelongsor...

abs pun function dia takkan brek terus grip...dia akan brek dan lepas...brek dan lepas...mengelakkan kereta dr loose control,berpusing tp kurangkan impak momentum perlanggaran...

lebih baik jgn bawak laju2 sgt...merbahaya...ingat org yg tersayang.... :laugh:


bro,klu brek pad ori ni dah cukup kuat kompem sy x tukar...murah pn murah..tp x guna klu pkai brek pad kuat tp cengkam x kuat..so kena tukar la servo brek bg tekanan angin kuat bg cengkam kuat...itu utk org tersayang jgk tu...(byk sgt aku guna ayat kuat..haha) :laugh:

Please Log in to join the conversation.

More
10 years 2 months ago #20355 by Auskywalker

MR-MFz wrote:

silverian wrote:

MR-MFz wrote:

ryck wrote: hello sahabat2 semua..
saya pakai persona biasa je (B-Line) tp dah convert PE..bleh join club dah tu kan..hehe..
pertanyaan saya mengenai brek kreta ni memang x cengkam kuat ke atau brake pad dia yg x elok?
dah tanya member2 yg pkai persona,dorg ckap kete ni memang brek x cengkam kuat..bahaya tu..

so, ada cara tak nk bagi cengkaman tu kuat selain tukar brake pad..? sy dah pkai bendix metal king sama gak..


brek pad yg digunakan skrg ni masih brek pad original Proton lg ke atau brek pad jenis lain?


membe tu dah jwb pakai bendix metal king bro...


eh tak pasan...ok2..

brek pad ori eon tak cukup cengkam ke lg ryck? kang cengkam sangat pun bahaya... mcm member aku... upgrade brek disk blkg... mmg cengkam... bila jalan basah,brek empat-empat cengkam kuat...roda grip.. tp kereta still bergerak mengelongsor...

abs pun function dia takkan brek terus grip...dia akan brek dan lepas...brek dan lepas...mengelakkan kereta dr loose control,berpusing tp kurangkan impak momentum perlanggaran...

lebih baik jgn bawak laju2 sgt...merbahaya...ingat org yg tersayang.... :laugh:



brek PE nih xcukup kuat spport kete nih...

ak nih jnis xtau sgt psl kete pn merasakan bnde yg sma...

sesuat perkara yg xsepatut nye blaku....

mcm mner la diorg nye calculate pn ak x tau...



ps= cbe bygkn CBR1000r tp pkai brek system C70.... huhuuhu gile menakut kn...
moral= ukur brek di kereta sndiri....huhuhu

Please Log in to join the conversation.

More
10 years 2 months ago #20433 by silverian
Replied by silverian on topic Re: Brek tak cengkam kuat
aku rasa pesona ni proton target pengguna akn bwk 60kmh je kot?

Please Log in to join the conversation.

More
10 years 2 months ago #20440 by man black eagle
eh tak pasan...ok2..

brek pad ori eon tak cukup cengkam ke lg ryck? kang cengkam sangat pun bahaya... mcm member aku... upgrade brek disk blkg... mmg cengkam... bila jalan basah,brek empat-empat cengkam kuat...roda grip.. tp kereta still bergerak mengelongsor...

abs pun function dia takkan brek terus grip...dia akan brek dan lepas...brek dan lepas...mengelakkan kereta dr loose control,berpusing tp kurangkan impak momentum perlanggaran...

lebih baik jgn bawak laju2 sgt...merbahaya...ingat org yg tersayang.... :laugh:[/quote]



biar betul bro..tkut jgk nk tukar brek blakang kpd disk mcm nie.

Please Log in to join the conversation.

More
10 years 2 months ago #20441 by man black eagle

MR-MFz wrote:

silverian wrote:

MR-MFz wrote:

ryck wrote: hello sahabat2 semua..
saya pakai persona biasa je (B-Line) tp dah convert PE..bleh join club dah tu kan..hehe..
pertanyaan saya mengenai brek kreta ni memang x cengkam kuat ke atau brake pad dia yg x elok?
dah tanya member2 yg pkai persona,dorg ckap kete ni memang brek x cengkam kuat..bahaya tu..

so, ada cara tak nk bagi cengkaman tu kuat selain tukar brake pad..? sy dah pkai bendix metal king sama gak..


brek pad yg digunakan skrg ni masih brek pad original Proton lg ke atau brek pad jenis lain?


membe tu dah jwb pakai bendix metal king bro...


eh tak pasan...ok2..

brek pad ori eon tak cukup cengkam ke lg ryck? kang cengkam sangat pun bahaya... mcm member aku... upgrade brek disk blkg... mmg cengkam... bila jalan basah,brek empat-empat cengkam kuat...roda grip.. tp kereta still bergerak mengelongsor...

abs pun function dia takkan brek terus grip...dia akan brek dan lepas...brek dan lepas...mengelakkan kereta dr loose control,berpusing tp kurangkan impak momentum perlanggaran...

lebih baik jgn bawak laju2 sgt...merbahaya...ingat org yg tersayang.... :laugh:



biar betul bro..tkut jgk nk tukar brek blakang kpd disk mcm nie.

Please Log in to join the conversation.

Time to create page: 0.123 seconds