FC persona anda

More
10 years 2 months ago #21209 by redranger143
Replied by redranger143 on topic Re: FC persona anda
  1. Tp jgn lupala satu, FC juga depend dengan muatan dlm kereta tu. Makin byk brg/org dlm kereta, makin byk FC nya.
  2. Lagi nak jimat myk, ada org tukar rim. Tukar rim yg lebih ringan. Harga of course mahallah. Tapi ikut sains, objek yg kurg berat, senang bergerak, senang memecut, jd tak perlukn FC yg byk.
  3. Ada lgi org suka tukar skirt enjin jd fiber. Fiber kn ringan. Sama gaklah penerangan dgn point 2.
  4. Pakai X1R, boleh bantu jimat myk sikit2..
  5. Panaskn enjin dulu sebelum jln. Bdsrkn sains jg, 1/3 tenaga dr petrol dibakar utk pegerakan. 2/3 dilepaskn sebagai haba. Kalau enjin kereta sejuk, part2 kereta lain serap haba lbh byk. Jd byk tenaga terbuang.
  6. Lagi satu, tgk keadaan jalan. Jln berbukit2, lbh byk guna myk bbndg di jalan yg lurus mcm highway.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 2 months ago #21361 by hooh
Replied by hooh on topic Re: FC persona anda
7.8L/100km kalau cruising hgway,
8.5L/100km kalau jalan biasa.. tp dlm brochure PE dinyatakan 6.5L/km...??

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 2 months ago #21402 by arfaie
Replied by arfaie on topic Re: FC persona anda
yang manufacture claim tu jangan pedulila..jarang sangat nk tepat sebab diorang test constant speed je tu :lol:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 2 months ago #21414 by hooh
Replied by hooh on topic Re: FC persona anda
Oh.. begitu rupenye... x bleh pakai la yg dorg claim tu... Hooh!!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 2 months ago #21460 by fateh
Replied by fateh on topic Re: FC persona anda

arfaie wrote: yang manufacture claim tu jangan pedulila..jarang sangat nk tepat sebab diorang test constant speed je tu :lol:


hohohoh

PE0145
...Nubis Tak Seberapa dr Selatan (Johor)...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 1 month ago - 10 years 1 month ago #21736 by blackkatalia
Replied by blackkatalia on topic Re: FC persona anda
salam...nak tanya skit sapa2 yg pakar kat sini pasal FC nih...

PE aku skrg dah 2100km dah...
masa mula2 ambik 19hb Jun lepas FC dia kat meter tu paling rendah pun 12l/100km... seminggu lepas tu dia mula turun.

jalan biasa town/mendatar : 8.6l/100km - 12l/100km
jalan h/way : 7.5l/100km - 8.6l/100km


masa pi utk 1st servise, aku komplain FC nya kuat sgt & tak ada power utk daki bukit (area balik pulau kena dlm gear 1 jer, kalau tukar ke gear 2 terus tak leh naik.

jadi lepas 1st servise FC nya turun banyak

jalan biasa/town/mendatar : 5.5l/100km - 6.5l/100km
jalan h/way : 4.2l/100km - 5.5l/100km


jika lalu jalan dr pumpong ke kepala batas, alor setar. walaupun bukan h/way bacaan FC nya 4.3l/100km - 5l/100km..
huh jimat giler....


makna kata masa jem teruk sgt sambil tu byk berhenti trafiklight... FC nya tak lebih dr 7l/100km

aku bawa tak laju... lightfoot jer.... atas h/way paling laju pun 110, selalunya 80-100 jer...

lepas 1minggu punya 1st service.. aku pi SC komplen pasal dashboard ada bunyi sikit & bunyi enjin tak stabil sikit time kereta tak bergerak...

SC buat tuning semula...

hasilnya lepas tuning semula,

FC kembali seperti sebelom 1st service..., malah lebih dasyat...selalunya jalan biasa/mendatar antara 11l/100km - 14l/100km, amat jarang dpt 10l/100km kebawah
jalan h/way paling rendah pon 7.5l/100km


kalau ikut kiraan manual yg aku buat berdasarkan isian minyak...
Ron95 - RM70 = 320km
Ron95 - RM60 = 295km


kalau ikutkan wira 1.5 auto yg aku guna sebelom PE nih lagi save minyak.... isian Ron 95 RM60 = 320

jadinya, apa pendapat anda2 disini tentang situasi FC saya ini dan apa perlu saya lakukan...tanpa perlu gunakan bahan atau alat penjimat minyak tambahan.
Last edit: 10 years 1 month ago by blackkatalia.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 1 month ago #21737 by ZacK_Ls
Replied by ZacK_Ls on topic Re: FC persona anda
bro black.. better g sc blek complain n suh depa g tune blek...
sepatutnya lepas tune mestilah lagi ok.. ni terbalik pulak...
sc mana bro..?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 1 month ago #21739 by blackkatalia
Replied by blackkatalia on topic Re: FC persona anda

ZacK_Ls wrote: bro black.. better g sc blek complain n suh depa g tune blek...
sepatutnya lepas tune mestilah lagi ok.. ni terbalik pulak...
sc mana bro..?


SC Aspirasi Utara dkt Alor Semadom/tmn. PKNK, Aloq Setaq.
ada sesapa yg tau SC mana yg bagus utk tune bagi FC nya jimat semula seperti lepas 1st service aku tu utk area aloq setaq ka..perlis ka...penang ka?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 1 month ago #21753 by ZacK_Ls
Replied by ZacK_Ls on topic Re: FC persona anda
mileage kreta aku skg baru dalam 1300k ja..
semalam tgok becaan 8.3l/100km...
tapi dah reset dah.. nanti aku update lagi berapa bacaan fc kreta aku..
b/line auto.. :laugh:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 1 month ago #21929 by hafriz
Replied by hafriz on topic Re: FC persona anda
Fc aku.. long distance 6.3L - 6.8L...
fc dalam bandar 7.0 - 7.6L

H-line auto... maybe cara aku service kereta kot. and bahan tambahan buat kereta aku smooth bila memecut

dari mula service 10 000km dulu2 aku buat full service. minyak gear + minyak M (syntium 4000) + fuel treatment x1r bahan tambahan adalah K&N air filter + denso iridium plug. lain standart.. rim dan etc...

now service 20 000 km pun aku buat benda sama...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 1 month ago #21946 by mnazri34
Replied by mnazri34 on topic Re: FC persona anda
ada satu bende aku perasan..
kalo makin lama dalam jem,
makin banyak fc naekk.. hikss..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 2 weeks ago - 10 years 2 weeks ago #22176 by blackkatalia
Replied by blackkatalia on topic Re: FC persona anda
sorry... moderator, please delete this post...

*byk silap taip daaa......
Last edit: 10 years 2 weeks ago by blackkatalia.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.169 seconds